Čaj z jahodníku

Používá se ke kloktání při krčních infekcích, pokud ho prý pijí ženy v těhotenství, tak ulehčuje a zkracuje porod. Neměly by ho však pít v časném období těhotenství, protože hrozí možnost potratu.

Jahodník zpomaluje srdeční rytmus či zesiluje stahy děložního svalstva, proto se používá při gynekologických onemocněních. Chybu neuděláte, ani když jej použijete na podporu látkové výměny, při výskytu ledvinových či žlučových kamenů, zánětech střev a žaludku. Funguje i jako diuretikum. Protože listy obsahují třísloviny a flavonoidy, mají dobrý účinek při průjmech.

Co se týče konkrétně listů, tak ty obsahují železo, které léčí chudokrevnost. Jahodník se užívá i při zánětech sliznice střev. Tak co, už se pomalu chystáte na první letošní várku? Listy se sbírají v době květu, suší se v tenkých vrstvách na stinných a dobře větraných místech. Pokud je sušíme uměle, teplota nesmí přesáhnout 40 °C. (Suché listy jsou světle zelené a slabě nahořklé, nevoní.) Uchováváme v uzavřených nádobách na tmavém a suchém místě.

Tip: Čaj z jahodníku připravíme tak, že 2 lžičky sušeného listu povaříme 10 minut ve 250 ml vody. Necháme 15 vylouhovat a pijeme 1-2 hrnky denně.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky