
Kopřivový
čaj

Říká se mu tzv. pročišťující čaj a funguje jako tonikum. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, včetně železa. Pomáhá při různých alergiích a při kopřivce a rýmě.
Kopřiva je jednoznačně královnou evropských bylin. Proto ji do čajových směsí rádi používáme. Má sice nenápadnou bylinnou chuť, ale popíjení čaje obsahujícího kopřivy posiluje a detoxikuje. Sušené listy a nať kopřivy je možné kombinovat jak s černým nebo zeleným čajem či Yerba Maté, tak s jinými bylinami, kořením i lyofilizovaným ovocem.
Kopřivové čaje prospívají trávicímu i vylučovacímu systému, mají regenerační a hojivé schopnosti. Můžete si je připravovat k celodenní konzumaci, některé kopřivové směsi ale obsahují i povzbuzující černý čaj, který není vhodné užívat navečer.
Mezi zajímavé obsahové látky kopřivy patří chlorofyl, kyselina mravenčí a křemičitá, aminy, minerální látky, vitaminy a třísloviny. Proto není žádný div, že lidové léčitelství na tuto vytrvalou bylinu nedá dopustit.
Vnitřně se listy, natě i kořeny užívají ke zlepšení látkové výměny a na celkové posílení organismu, očišťují krev od toxických látek, zlepšují činnost slinivky břišní, snižují hladinu cukru v krvi, ale spolehlivě léčí také kašel, bolesti hlavy, anémii, astma, zápal plic, bronchitidu a kloubní potíže.
Čaj proti alergii, ekzému a otokům
Vrchovatou lžíci rozemleté kopřivy přelijte šálkem vroucí vody a nechte louhovat. Vlažné potom sceďte, doslaďte medem a pijte každý den, nejlépe třikrát, po dobu tří týdnů. Kromě toho, že zmírníte alergické příznaky a zbavíte se vyrážek, vám tato kúra ještě báječně posílí organismus!

